Orthomoleculaire Geneeskunde

Orthomoleculaire Geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van behandeling die met behulp van een hoge dosis vitamines en natuurlijke voedingstoffen de weerstand verhoogt, de klachten vermindert of verhelpt. De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Orthomoleculaire geneeskunde is een geneeswijze die uitgaat van de enorm helende kracht van echt gezonde voeding (liefst biologisch) en voedingssupplementen en het besef/het inzicht dat veel hogere doseringen van vitamines dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s), mineralen en sporenelementen kunnen helpen bij het genezen van heel veel chronische ziekten (en het voorkomen ervan). Het gaat erom dat u precies de juiste moleculen binnenkrijgt, daarom orthomoleculair, die nodig zijn om gezond te worden en te blijven. Megadoseringen van vitamines helpen ons dan heel erg goed om het algemene gezondheidsniveau.

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door een dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes. Voeding geeft niet genoeg In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden. Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat de therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.

Wat is een orthomoleculair therapeut ?

Als iemand aan mij vraagt wat ik doe en ik vertel dat ik orthomoleculair therapeut ben, weet eigenlijk bijna niemand wat dit is. Bij orthomoleculaire therapie ga je het lichaam herstellen met gezonde voeding, beweging & vitamines. Als je bij de dokter een medicijn krijgt voor je klachten wordt vaak de oorzaak niet aangepakt. De klacht verdwijnt maar de oorzaak is niet opgelost dus vaak komen de klachten op een later moment weer terug.

Wat doet een orthomoleculair therapeut ?

Een orthomoleculair therapeut gaat opzoek naar de oorzaak van de klachten. Door een uitgebreide intake waarbij vooraf al een anamnese vragenlijst is ingevuld kan de therapeut inzicht krijgen in de leefstijl. Daarnaast is een bloedonderzoek een hele fijne toevoeging om precies in kaart te brengen waar eventuele tekorten zijn. Het behandeling van de orthomoleculair therapeut is afgestemd op de unieke situatie van de cliënt. Het primaire doel is het voorkomen, opheffen of verminderen van de chronische klachten/aandoeningen. Met al deze uitkomsten kan er een persoonlijk plan opgesteld worden waarbij in overleg gekeken wordt wat bij je past en of dit haalbaar is om vol te houden. Denk hierbij aan het aanvullen van vitamines en mineralen, stress reduceren, voeding aanpassen en beweging. Ieder persoon heeft een andere DNA en moet ook anders behandeld worden. Met lichaamseigen stoffen gaan we aan de slag om het lichaam te herstellen.

De orthomoleculair therapeut is bedoeld voor de doelgroep die te maken hebben met:
 • Hoog cholesterol
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten
 • Metabool syndroom
 • Overgewicht/ondergewicht
 • Diabetes type I/II
 • Obstipatie
 • Prikkelbaar darmsyndroom
 • Voedingsintoleranties
 • Allergieën/hooikoorts
 • Astma
 • Eczeem
 • Stress
 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Schildklierproblemen
 • Jicht/reuma
 • Osteoporose/artrose
 • Hoofdpijn/Migraine
 • Concentratieproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Gezonde zwangerschap
 • Vitaliteit
 • Mensen die voorlichting willen over interacties tussen voedingsstoffen en het lijf
 • Orthomoleculair Therapie is voor volwassenen ,kinderen, baby’s

Wat ik voor jou betekenen ?

Je kan  een afspraak maken voor een Orthomoleculair consult .

Met keuze :

 • Oberon Bioresonantie meeting
 • Eisscan Meeting
 • zonder Meeting Orthomoleculair Consult .
 1. Dan krijg je van mij een online vragenlijst of dat kan je ook van onze website downloaden.
 2. Deze kun je vooraf invullen en naar mij toesturen zodat ik onze afspraak al kan voorbereiden.
 3. Na het consult maken samen al een eerste plan met  eventuele adviezen 
 4. Afhankelijk van je klacht worden er vervolg afspraken gemaakt .
 5. Je krijgt geen verslag van het consulten alles word gelijk besproken .
 6. Alle adviezen voor het behandeling  zoals voedingadviezen en eventueel suplementen adviezen krijg je op je email als je het wilt .

Er kan ook andere behandelingen van Natuurgeneeskunde ingezet kunnen worden afhankelijk van je klachten .

Dat kan na 3-4 weken of 6 weken of 8 weken kom je terug voor behandeling of we bespreken we hoe het gaat en of wordt er meting gedaan. Is per persoon /klacht bepalend.

 

Deze behandelmethode is inzetbaar naast zowel reguliere- als complementaire zorg ter preventie, herstel en ondersteuning. Het is geen vervanging van reguliere zorg.

Het is belangrijk om open en transparante communicatie te hebben tussen de verschillende zorgverleners om de best mogelijke zorg voor de patiënt te waarborgen.

Door samen te werken en informatie uit te wisselen, kunnen orthomoleculaire geneeskunde en reguliere zorg elkaar aanvullen om een holistische benadering van de gezondheid te bieden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Over mij

Mevrouw A.Kosture is een Orthomoleculaire Therapeut en natuurgeneeskundige Therapeut die al zoveel jaar in dit vak zit, dus aan ervaring geen gebrek!

Openingstijden

Maandag - Vrijdag: 10:00 - 17:00Zaterdag - zondag: gesloten

Contactgegevens

Telefoon: 070 214 78 92Laan van Meerdervoort 864, 2564 AS Den HaagKVK 68723423